Rookvorming of trekt uw kachel niet goed?

Gepubliceerd op: 21-01-2019

Veel rook tijdens het stoken? of trekt uw kachel/haard niet goed tijdens het stoken? Neem dan contact op! voorkom schoorsteenbranden tips en informatie!

Rookvorming kan verschillende oorzaken hebben o.a.:

* vogelnest in uw rookkanaal;
Vogels nesten graag in een schoorsteen, een nest in uw schoorsteen kan voor een schoorsteenbrand zorgen indien u hiermee gewoon stookt. Dit is te voorkomen door speciale kappen of vonkengaas te laten plaatsen.

* te weinig zuurstof in uw woning.
Bij te weinig stuurstof in uw woning kan het zijn dat uw kachel niet goed trekt of dat er rookvorming ontstaat. zorg ervoor dat de woning regelmatig verse lucht van buiten krijgt, door ramen open te zetten.

* verstopping in uw rookkanaal:
het gebeurd wel eens dat desondanks u de schoorsteen heeft laten vegen er alsnog veel rook ontstaat bij het stoken. Vaak bij kanalen die een hele tijd niet zijn geveegd zit er zoveel roet/creosoot in en kan het zijn dat er nadat u heeft laten vegen toch nog iets achter blijft. Er ontstaat dan alsnog rookvorming of/en de kachel trekt dan vaak ook niet goed. Indien u dit denkt, twijfel dan niet, en neem contact op met uw schoorsteenveger! Advies is om niet eerder te gaan stoken totdat de schoorsteenveger bij u is geweest om het extra na te kijken.

* schoorsteenvegen:
is in Nederland nog niet verplicht, Wel doen verzekeringen vaak moeilijk indien u zelf veegt of dit door iemand laat doen die hier niet gecertificeerd voor is. Verzekeringen gooien het er dan vaak op dat u slecht of onprofessioneel onderhoud heeft laten uitvoeren en keren dan niks uit.

LET OP! uw schoorsteen laten vegen voorkomt geen schoorsteenbranden! Wordt wel vaak zo aan de klant verteld. Dit is dus niet zo! Uiteraard is onderhoud wel verstandig om het overtollige creosoot en roetaanslag zoveel mogelijk te laten verwijderen eens in de zoveel tijd om de KANS OP SCHOORSTEENBRANDEN TE VERMINDEREN!

advies:
- Houtkachels/pelletkachels en kachels die op hout branden : minimaal 1x per jaar te laten vegen;
- Gaskachels : 1x per 3 jaar.

* verkeerd stoken.
Door verkeerd stoken bijvoorbeeld met verkeerd hout of nat hout. Ontstaat er ook rookvorming. Daarnaast zorgt verkeerd stoken vaak voor overlast en veel creosoot in uw rookkanaal. Let op! de regels zijn strenger geworden omtrent het stoken dit jaar (2019)! Indien u klachten heeft van omliggende woningen en er blijkt dat u niet goed stookt of met verkeerd hout waardoor er overlast komt kunnen hier hoge boetes voor worden uitgegeven bij controle!

tips:
- koop goed gedroogd hout (het liefst bij de houthandel)
- hout van de bouwmarkten is vaak nog nat , niet direct te zien bij aankoop. Deze blokken dienen altijd nog een poos te drogen!
- Gooi niet van alles in uw kachel/haard, dit is gevaarlijk voor zowel uw gezondheid als die van uw buren. Zorgt voor overlast (gaat stinken), zorgt voor veel creosoot aanslag in uw kanaal wat schoorsteenbranden kan veroorzaken!.
- koop een vochtigheidsmeter. hiermee kunt u de vochtigheid van het hout meten zodat u zeker weet dat u met goed droog hout stookt.

Wilt u hulp bij het stoken wij staan u graag bij, veiligheid is belangrijk en helpen u daar graag mee, vraag ons dus gerust om hulp en advies!

========================
meer informatie of andere vragen? Neem contact met ons op.

met vriendelijke groet,
uw reinigingsspecialist en uw schoorsteenveger....