Verantwoord stoken

Om maximaal te genieten van uw houtvuur, is het belangrijk om op een juiste verantwoorde manier uw houtkachel te stoken. Zo creëert u niet alleen een prachtig vuur, maar stookt u ook zonder (houtrook)overlast?Met de koude dagen stoken we volop, maar hoe kunt u schoorsteenbranden en burenoverlast voorkomen? Kunt u heerlijk genieten van uw haardvuur?
Dit begint allemaal met de manier van stoken!
Wij en Have- verwarming informeren u graag met onze
kennis!

Stap 1: Stook met het juiste hout

Het is belangrijk dat u stookt met goed en droog hout. Als dit niet gebeurd kan er rook stank overlast voorkomen wat dus weer voor burenoverlast zorgt. Ook zorgt slecht, nat hout van als u van alles maar in uw haard gooit zorgt voor zorgen dat er creosoot vorming optreed, dit is vaak de oorzaak van schoorsteenbranden!

U kunt het merken aan veel rookvorming uit de schoorsteen als er niet juist gestookt wordt. Vaak denken mannen dat dit aan de kachel ligt wat dus niet het geval is.

Het hout moet schoon en droog zijn. Wij adviseren over het hout minimaal twee jaar te laten drogen zodat het vochtpercentage tussen de 15 en 20%, van zelfs pils, komt te liggen. (dit kunt u om er echt zeker van zijn dat je opmeten met een vochtmeter dit zijn al te koop voor een paar tientjes!)
Hout bij bijvoorbeeld bouwmarkten lijkt in eerste instantie droog maar is dit vaak niet van het niet genoeg.

Er zijn veel soorten hout belangrijk is ook om te weten welk hout goed is om mij te stoken.

Welk hout kunt u het beste stoken?
Wanneer u uw houtkachel wilt stoken, kunt u gebruik maken van vele soorten hout. Geen elk soort hout is zelfs geschikt om in de houtkachel te worden geplaatst. Wij geven u graag advies en zetten de geschikte en de minder geschikte soorten brandstoffen op een rijtje voor u:
 
Geschikte brandstof                                
  Minder geschikte brandstof                                          
  • Behandeld (hard)hout van met veel hars
  • Geverfd van gelakt hout
  • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex    
  • Restafval en kunststoffen                      Tabel loofbomen

Stap 2: een goede houtkachel is het halve werk

De eisen waaraan een kachel moet voldoen worden jaarlijks aangescherpt.

Met als doel de kachel effectiever en efficiënter te laten werken om de uitstoot van schadelijke stoffen en geuren tegen te gaan. Vanaf 1 januari 2018 zijn energielabels verplicht bij kachels en haarden.
 
De Europese Unie wil met deze regelgeving de milieu- en energieprestaties van deze producten verbeteren met als hoger doel: het terugdringen van het broeikaseffect, een betere klimaatbeheersing en het realiseren van een grotere energiebesparing. 

Stap 3: Het gedrag van de stoker zelf

Het gedrag van de stoker is bepalend voor een duurzame houtverbranding. Goed stookgedrag heeft een grote invloed op het verminderen van houtrookoverlast. Goed stoken kan worden samengevat als: stoken met een kachel met een hoog rendement, gebruik maken van droog en schoon hout, de kachel op een verantwoordemanier aansteken, de juiste stooktechnieken te passen, de kachel goed op temperatuur te laten komen en vooraf rekening houden met de weersomstandigheden. Uiteraard is het van belang dat u uw schoorsteen regelmatig, bij voorkeur 1 a 2 keer per jaar, laat vegen. Zodat u stookt met een schoon schoorsteenkanaal.
Steek uw haard niet aan met kranten van restantjes hout van de klussen maar gebruik hier speciale aanmaakblokjes
voor. Deze werken uitstekend en zorgen voor een goede ontsteking van uw haard!

De Beste stooktechniek is het zwitserse stoken. Op deze manier zorgt u ervoor dat u al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt.

Bij de Zwitserse aansteekmethode u de kachel top-down aan. In de praktijk betekent dit dat u dikker hout (polsdikte) kruislings op de aslaag legt, vervolgens dun aanmaakhout daar bovenop en daar legt u dan een (geparaffineerd) aanmaakblokje. Met deze methode ontstaat minder rookvorming dan bij de traditionele wijze van aanmaken.

foto 1 stappenplan zwitserse methode foto 2 voorbeeld met aanmaakblokjes.

 

 

aanmaakblokje aansteken

Wilt u liever een keer zien hoe dit moet neem dan deel aan een stook avond bij Have verwarming of vraag een informatie avond bij ons aan!

https://www.haveverwarming.nl/stookavond

De stookavonden bij have verwarming op locatie zijn geheel gratis bij te wonen op het experience center van hun.

Liever een stook/informatie avond/dag bij u zelf thuis ? dat kan ook vraag dit dan bij ons aan stuur een mail naar info@dvrservice.nl of bel naar 0511402025 en dan komen wij bij u langs, hier zitten i.v.m. reiskosten wel kosten aan verbonden a € 140,- (incl. btw) (duur: 120 min)
inbegrepen zit dan:
* gratis proefzak aanmaakblokjes
* informatie bladen en naslag werk die u daarna zelf nog kunt doornemen;
* er wordt verteld over veilig en verantwoord stoken en u kunt vragen stellen.
* We doen de zwiterse methode voor u voor.
* reiskosten (inbegrepen) indien u binnen ons werkgebied woont
* gratis veegbeurt en inspectie van uw rookkanaal (eventueel ook camera inspectie mogelijk indien gewenst meerprijs hiervoor bedraagt als actie bij deze avond € 50,- incl. btw boven op de avondprijs)
* gratis vochtmeter t.w.v. €15.75 (krijgt u van ons)

** graag melden als u denkt dat er een vogelnest in zit wij kunnen de avond/ dag namelijk pas uitvoeren indien deze is verwijderd. Wij kunnen dit dan van te voren voor u doen indien u een dag/avond wenst krijgt u korting op het tarief hiervoor!

** Nodigt u buren uit voor de avond/dag graag van te voren melden graag i.v.m. de prijs kunnen we dan aanpassen zodat we ook eventueel bij hun kunnen kijken en qua tijdsplanning is dit ook belangrijk

Door onze kennis te delen met u kunnen we in de toekomst de schoorsteenbranden en burenoverlast hopelijk naar beneden halen. 
twijfelt u over stoken zit u met buren die klagen neem dan deel aan een avond of dag!

meer informatie neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

info@dvrservice.nl
0511-402025
0637315246 (whats-app)